Secondant: Professional, ga bij kindermishandeling naast de ouder staan
Van veel behandelvormen in situaties van kindermishandeling, weten we maar weinig over de effectiviteit. “Dat is best heftig, zeker voor een ontwikkeld land als Nederland. We zouden voorloper moeten zijn op dit gebied”, zegt hoogleraar Forensische Gezinspedagogiek Lenneke Alink in Secondant.
Foto: Liesbeth Dingemans
Kindermishandeling
Het woord kindermishandeling is misschien niet zo’n goede omschrijving, vindt hoogleraar Forensische Gezinspedagogiek Lenneke Alink. De term maakt helder dat het om ernstige situaties gaat die slecht zijn voor kinderen, maar het kan ook het idee wekken dat de ouders hun kinderen moedwillig kwaad doen. Dat is doorgaans niet het geval, zegt Alink.
De meeste ouders van gezinnen waarin mishandeling plaatsvindt, proberen het volgens Alink goed te doen, maar ze zijn vaak onmachtig. “Ze moeten in eerste instantie ondersteund worden door een professional die naast de ouders staat en met goede opvoedingsinterventies.”
Geen stijging of daling mishandeling
In een recent landelijk onderzoek naar mishandeling van jeugdigen tot 17 jaar, wordt het aantal mishandelde kinderen geschat op tussen de 90.000 en 127.000, zo’n 26 of 37 per 1000 kinderen in Nederland. Die schatting verschilt niet van de getallen in eerdere onderzoeken.
Hoe staat het ervoor met de aanpak van kindermishandeling in Nederland? Van veel behandelvormen weten we maar weinig over de effectiviteit, benadrukt Alink. “Dat is best heftig, zeker voor een ontwikkeld land als Nederland. Wij zouden voorloper moeten zijn op dit gebied.”