Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Probleemgerichte aanpak van High Impact Crimes

High Impact Crimes (HIC) krijgen de laatste tijd minder aandacht dan bijvoorbeeld ondermijning en cybercrime. Maar het blijft een belangrijk onderwerp, ook vanwege de grote impact op de slachtoffers. Voor een probleemgerichte aanpak op lokaal niveau is een website met een serie samengebrachte instrumenten ontwikkeld. Deze worden op Secondant.nl besproken door Armando Jongejan, werkzaam bij de Nationale Politie en Paul van Soomeren van de DSP-groep, een bureau voor beleidsonderzoek, beleidsadvies en management.

In de jaren 90 van de vorige eeuw werden in Nederland per jaar meer dan 120.000 High Impact Crimes, zoals woninginbraken, overvallen en straatroven gepleegd. De laatste jaren zijn die aantallen enorm verminderd. Het HIC-dossier heeft duidelijk veel minder prioriteit in tijden van corona en nieuwere prioriteiten als ondermijning en cybercrime. Kan het dossier dus de la in?

Nee, stellen Jongejan en Van Soomeren. De aantallen liggen weliswaar lager, maar dat geldt voor de meeste vormen van criminaliteit en HIC is dus naar verhouding eigenlijk nog even belangrijk. Het gaat nog steeds om 30.000 woninginbraken in 2020. En elk HIC-delict er één te veel, want zo’n delict heeft altijd een grote impact voor het individuele slachtoffer. Er zijn nog steeds ernstige woningovervallen. Nog steeds raken mensen getraumatiseerd door een woninginbraak, overval of straatroof.

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid