Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Politieke accenten bij de benadering van criminaliteit

Het onderwerp criminaliteit en veiligheid lijkt geen prominente plaats in te nemen in de verkiezingsplannen van de politieke partijen, concludeert Bert Berghuis in zijn column op Secondant. Maar er zijn wel terreinen waarop breed overeenstemming bestaat. "Zo vinden de meeste partijen dat er meer politie moet komen, vooral in de wijken, soms aangevuld met vrijwilligers of boa’s. Daarnaast verlangen zij meer inzet op onderwerpen als cybercrime en discriminatie en racisme. En ook de bestrijding van de handel in drugs verdient een impuls."

Niet onverwacht is volgens Berghuis dat veel partijen extra aandacht willen voor de aanpak van geweld. Dit volgt volgens hem uit de steeds verder toegenomen maatschappelijke intolerantie voor agressief gedrag. Wel richten partijen de blik op verschillende aspecten. Zo vindt de ene partij dat vooral ‘straattuig’ moet worden aangepakt, anderen noemen specifiek seksueel geweld, huiselijk geweld, agressie tegen mensen met een publieke taak (zoals ambulancepersoneel, politieagenten en anderen in dienst van de overheid), dan wel bedreiging en haatzaaien.

Berghuis bekeek voor zijn column de plannen van de voornaamste politieke partijen: SGP, FvD, VVD, PVV, CU, CDA, D66, 50+, DENK, PvdD, PvdA, GL, SP. Benieuwd wat hem nog meer opviel?

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid