Secondant: Online aangejaagde ordeverstoringen voorkomen
Foto: Sandra Uittenbogaart
De laatste tijd zien we een toename van verstoringen van de openbare orde waarbij sociale media een grote rol spelen. Wat kunnen gemeenten daartegen doen? In Secondant schrijven Rijkstrainees over een project waarbij in opdracht van In opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is verkend hoe gemeenten zicht krijgen op verstoringen en wat ze kunnen doen om die te voorkomen.
De invloed van sociale media
Gemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met ordeverstoringen die online beginnen. Dankzij het grote bereik van sociale media verspreiden dit soort oproepen zich razendsnel. Ook vindt veel communicatie plaats op besloten fora, waardoor de politie en gemeenten tegen (juridische) beperkingen aanlopen bij het verzamelen van relevante informatie. Politie en gemeenten vinden de rol van sociale media ingewikkeld bij de aanpak van verstoringen van de openbare orde.
Avondklokrellen
In opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het CCV hebben Rijkstrainees onderzocht hoe gemeenten zicht krijgen op online aangejaagde openbare-ordeverstoringen. Ook hebben zij gekeken welke instrumenten ingezet kunnen worden om die verstoringen tegen te gaan. Daarbij ligt de nadruk op de inzet van niet-juridische instrumenten, zoals sociale media. De avondklokrellen in januari 2021 hebben daarbij als voorbeeld gediend.
Signalerende rol
Voor de gemeenten worden handvatten beschreven voor de aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen. De politie heeft bijvoorbeeld een belangrijke signalerende rol. Informatie die zij vanuit haar politietaak met betrekking tot mogelijke openbare-ordeverstoringen voorhanden heeft, kan worden gedeeld binnen de lokale driehoek. Een belangrijke factor voor informatieverzameling is dus een goede samenwerking met de politie.