Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant - Nuttige inzichten over ons gedrag

Hoe kan de regering zicht krijgen op de mate waarin nieuwe regelgeving wordt nageleefd. In zijn column op Secondant bespreekt Bert Berghuis het InterventieKompas van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Een instrument dat toepasbaar is op beleid en regelgeving en dat gebruik maakt van de laatste inzichten van de gedragswetenschap.

In de toets op de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van het Integraal afwegingskader (IAK) - het kader dat de regering hanteert om tot een verantwoord beleid en regelgeving te komen - wordt verwezen naar dit InterventieKompas.

In het InterventieKompas wordt de vraag naar de effectiviteit van beleid benaderd vanuit 9 dimensies, die antwoord moeten geven op de vraag of personen in de doelgroep de regel kúnnen naleven, of die dat ook willen en of ze dat ook durven. Daarbij is er ook aandacht voor de mogelijkheid dat gedrag intuïtief, zonder nadenken, ontstaat. "Alles bijeengenomen, kan worden uitgegaan van weerstand tegen gedragsverandering, van een drempel die moet worden overwonnen", stelt Berghuis. " Die zal groter zijn naarmate die beoogde verandering vergaand is."

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid