Secondant: Nijmegen zet Flying Squad in tegen overlast door asielzoekers
De overlast in Nijmegen-centrum en omringende gemeenten door asielzoekers met weinig perspectief op verblijf in Nederland, liep de spuigaten uit. De gemeenten en vervoerders maakten afspraken over de inzet van boa’s, Flying Squad. “Het fijne van de Flying Squad is dat het flexibel kan meebewegen”, vertelt Riëtte Sluiter, regisseur Veiligheid bij de gemeente Nijmegen, op de CCV-themawebsite Secondant.nl.
Foto: Sandra Uittenbogaard
Zo’n 3 jaar geleden tekende zich een opvallende toename van winkeldiefstallen en zakkenrollerij af in het winkelgebied in Nijmegen. Uit een analyse daarvan kwam naar voren dat de meeste overlast werd veroorzaakt door een groep (minderjarige) asielzoekers. Nijmegen-Oost heeft een asielzoekerscentrum (azc). Veel van de overlastplegers kwamen ook van andere azc’s, zoals die in Grave en Overloon.
Perspectief overlastgevende asielzoekers
De groep overlastgevende asielzoekers bestaat met name uit mensen die weinig tot geen perspectief hebben op een status hier in Nederland. Zoals ‘veiligelanders’, asielzoekers uit landen die zijn opgenomen in de lijst van veilige landen van herkomst.
“Ze stappen op de bus en daar gaat het vaak al mis”, vertelt Sluiter. Geen vervoersbewijs, intimiderend gedrag tegenover de chauffeur en medepassagiers. Ze stappen uit in het winkelcentrum van Nijmegen en gaan daar door met hun grensoverschrijdende gedrag, zoals agressie, diefstal en zakkenrollen.
Extra handhavers
De burgemeesters van Nijmegen, Grave, Venray en Boxmeer gingen rond de tafel met de ketenmarinier van het ministerie van Justitie en Veiligheid, die speciaal is aangesteld om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. Met elkaar besloten ze tot extra inzet van handhavers in de openbare ruimte en het openbaar vervoer. Dat was het begin van de Flying Squad, een team van 5 boa’s, die nauw samenwerken met de reguliere boa-teams van de betrokken gemeenten en de politie.