Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Nigeriaanse gevangenen spelen voor rechter

In de informele rechtbank in de Ikoyi gevangenis in Lagos spelen gedetineerden hun eigen zaken in een theaterstuk. Onderzoeker Joost van Onna van het Openbaar Ministerie (OM) vertelt in Secondant over het project Informal Justice Court om gedetineerden te steunen. "Door hun verhaal te vertellen, krijgen de gevangenen enigszins grip op hun situatie."

Voorlopige hechtenis

Veel van de gevangenen in de Nigeriaanse stad Lagos, een metropool met 21 miljoen inwoners, zitten lang vast in voorlopige hechtenis voor ze een rechter zien. De gevangenissen daar puilen uit. De Ikoyi gevangenis in Lagos is gebouwd voor 800 man, maar er zitten nu 3400 mensen vast. Voor 9 op de 10 van hen is het ongewis wanneer ze een advocaat of rechter te zien krijgen. 

Informele rechtbank

Deze situatie is niet goed voor hun welzijn. Onderzoeker Joost van Onna en kunstenaar Melle Smets richtten vanuit hun stichting Aardschap een informele rechtbank op in de Ikoyi gevangenis. In de gevangenis stuitten ze op ingrijpende verhalen onder de gedetineerden. Zo wacht er een jongen van amper 18 jaar oud al een jaar op zijn proces, na het stelen van een kuiken op de markt. 

Psychische steun 

In de informele rechtbank binnen de gevangenismuren, spelen de gevangen hun eigen zaken voor. Onderling verdelen ze de rollen van de hoofdrolspelers in de rechtbank, zoals de rechter, de aanklager en de advocaat. Dit project is erop gericht om de gevangenen psychische steun te geven, dat ze zich gezien en gehoord voelen, en om ze juridisch bij te staan met informatie en een pro deo advocaat, die op deze manier goed bekend raakt met hun zaak.

Lees het hele artikel op Secondant
 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid