Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Meer maatwerk en menselijke maat

Bij de uitvoering van ingewikkelde wetgeving ontstaan vaak problemen in de praktijk. De uitvoering moet beter van de regering. Professionals moeten vooral de ruimte krijgen om maatwerk te leveren, schrijft Bert Berghuis in zijn nieuwe column voor Secondant. Maar zijn die ambities wel realistisch in het huidige politieke klimaat?

Recent gaven de rechters van Nederland aan dat er ‘buikpijndossiers’ zijn. Dat zijn onderwerpen waar ze het moeilijk mee hebben, omdat ze door wetgeving gedwongen worden om beslissingen te nemen die niet passend zijn en tot onrecht leiden. Een van die dossiers is het verbod voor de rechter om bij bepaalde delicten een taakstraf op te leggen (‘taakstrafverbod’).

Bijna onmogelijk

In concrete situaties maakt dit verbod het moeilijk, zo niet onmogelijk, om goed maatwerk te kunnen leveren. Toch is er nadere wetgeving in behandeling die de reikwijdte van het verbod nog groter maakt. Terwijl er vanuit de politiek juist om méér maatwerk wordt gevraagd.

Zo schrijft de regering in 2021 dat 'aandacht voor de uitvoering en oog voor de menselijke maat de hoogste prioriteit van Kamer en kabinet verdienen'. Dit zien we ook terug in het regeerakkoord van Rutte 4, waarin een ‘sterke overheid’ het doel is, die oog heeft voor de menselijke maat en goed bereikbaar en aanspreekbaar is.

Ambities

Berghuis vraagt zich af of deze ambities wel realistisch zijn. Kijk alleen maar naar de enorme aantallen waar professionals mee te maken hebben. Dan wordt het ingewikkeld om te bepalen of er in bepaalde gevallen een uitzondering op de regels moet worden gemaakt.

Denk bijvoorbeeld aan de toeslagen en inkomensvoorzieningen. De meeste geldproblemen, bij een miljoen burgers (volgens CBS), zouden voortkomen uit de complexiteit van dat stelsel van toeslagen en inkomensvoorzieningen. Daarbij gaat het om gigantische volumes: er zijn 5,5 miljoen uitkeringen in de sociale zekerheid (CBS), van de 8 miljoen huishoudens krijgen er 5,7 miljoen een of meer toeslagen waarbij 9 miljoen personen zijn betrokken. Hoe realistisch is tegen deze achtergrond de ambitie om meer van maatwerk mogelijk te maken?

Lees de hele column op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid