Secondant: Meer kennis nodig over aanpak van piepjonge verdachten
Zorg voor een vlottere doorstroom van jeugdrechtzaken, verbeter de samenwerking binnen de keten en verhoog de pedagogische kennis binnen de opsporing en vervolging. Secondant schrijft over een onderzoek van Bureau Beke naar de aanpak van 12- en 13-jarige misdrijfverdachten.
Illustratie: Hans Sprangers
Strafbaar gedrag door kinderen
In Nederland wordt ruim twee derde van strafbaar gedrag door kinderen en adolescenten buiten het strafrecht om afgedaan. Misdrijven gepleegd door 12- en 13-jarigen worden veelal doorverwezen naar Halt of niet vervolgd. Nieuwere aanpakken, zoals mediation in strafzaken of herstelbemiddeling, komen veel minder vaak voor. Maar weinig aanpakken gericht op deze jonge groep zijn bewezen effectief of veelbelovend. Dit concluderen onderzoekers van Bureau Beke in het rapport ‘Misdrijven in de kinderschoenen’.
Overzicht van aanpakken
In het rapport staat de aanpak van 12- en 13-jarige daders van criminaliteit binnen en buiten het strafrecht centraal. Veel zaken worden buiten het strafrecht worden afgedaan. Door een reprimandegesprek, Halt-interventie, sepot of verwijzing naar vrijwillige jeugdhulp. Het rapport biedt een overzicht van de beschikbare aanpakken voor deze doelgroep, zowel binnen als buiten het strafrecht.
Niet-strafrechtelijke interventies
Met een niet-strafrechtelijke aanpak krijgt de jeugdige geen strafblad en worden de gevolgen van het stigma ‘crimineel’ beperkt. In dit onderzoek zijn de reprimande, de zorgmelding, de Halt-interventie en herstelbemiddeling, de ondertoezichtstelling en 2 gezinsinterventies beschreven, de Multi Systeem Therapie (MST) en de Multidimensionale Familietherapie (MDFT). De gezinsinterventies MST en MDFT worden door het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) aangemerkt als effectief. Deze interventies kunnen worden gecombineerd met een straf, maatregel of bij vrijwillige hulpverlening.