Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Meer gokverslaving?

De recente legalisering van het online gokken kan mogelijk leiden tot meer gokken en meer verslaving daaraan, schrijft Bert Berghuis in zijn nieuwe column in Secondant. Of dat gebeurt, is onder meer afhankelijk van allerlei verplichte maatregelen om dat te voorkomen en of de overheid strikt zal handhaven.

Online gokken

Op 1 april 2021 werd het online gokken legaal. Dat betekent dat aanbieders na het verkrijgen van een vergunning, per 1 oktober kansspelen via internet mogen organiseren. Daarbij gelden voorwaarden die moeten zorgen voor het voorkomen van gokverslaving, het beschermen van consumenten en het tegengaan van met het gokken verbonden fraude en criminaliteit.

Gokreclames

Dit hebben we geweten, schrijft Berghuis in zijn column. Sinds enige tijd worden we bedolven onder reclames van aanbieders van online kansspelen, bovenop de al vaak aanwezige promoties van gewone gokspelen. Deze tsunami van gokreclames van vroeg tot laat in de avond, leidde al tot een petitie waarin geconstateerd wordt dat steeds meer mensen en ook jongeren met gokken in aanraking komen. Dat wordt mede bevorderd door de overheid, waardoor we nodig eens moeten kijken naar het gevaar van mogelijke gokverslaving als gevolg van al die reclames. Is deze zorg terecht?

Gokverslaafden

We weten hoeveel gokkers er zijn in ons land – dat waren er in 2020-2021 naar schatting zo’n 9 miljoen. Een beperkt deel (92.000) daarvan wordt gezien als risicogokker, 20.000 daarvan zou problematische gokker zijn. En 3.000 spelers hadden contact met de hulpverlening. Dit vormt een nulmeting waartegen de zich ontwikkelende situatie kan worden afgezet. Dat zal over een paar jaar gemeten kunnen worden. Maar wat kunnen we verwachten met betrekking tot de ontwikkeling van het aantal gokverslaafden?

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid