Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘Kunnen wij de weelde dragen?’

Op de lijstjes die bepalen hoe fijn het is in een land, doet Nederland het al sinds de Tweede Wereldoorlog erg goed. Langdurige crises zoals corona en de klimaatcrisis stellen ons zeer op de proef, zegt hoogleraar Michel Dückers in Secondant. “Omgaan met rampspoed is als een spier die we lange tijd niet hebben hoeven gebruiken.”

Omgaan met rampen en crisis

Met vallen en opstaan leert Nederland hoe om te gaan met rampen en crises. De geschiedenis laat zich terugzien als een keten van grote en kleine gebeurtenissen die mens en samenleving sterk op de proef hebben gesteld. Veel van die gebeurtenissen zijn uit het geheugen van bestuur en publiek verdwenen. De ramp met een El Al-vrachtvliegtuig dat in 1992 in de Bijlmermeer neerstortte, heeft ons denken over rampenbestrijding en crisisbeheersing sterk beïnvloed.

Lessen uit het verleden

Gezondheidsonderzoek en nazorg voor getroffenen werd na deze ramp en andere zoals de vuurwerkramp in Enschede, heel belangrijk voor de overheid. “De lessen van toen zijn het referentiekader geworden van hoe we nu met rampen en crises omgaan”, zegt Michel Dückers, bijzonder hoogleraar Crises, veiligheid en gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Effecten van COVID-19

De bijzondere leerstoel van Dückers is ingesteld om wetenschap en praktijk samen te brengen. Het doel is om te komen tot betere strategieën, werkwijzen en instrumenten om met crisissituaties om te gaan. Een van de gezamenlijke projecten is een meerjarig gezondheidsonderzoek naar de effecten van COVID-19. Het onderzoek moet inzicht verschaffen in de gevolgen van de pandemie en de overheidsmaatregelen voor de Nederlandse bevolking en vooral kwetsbare groepen.

Lees het hele artikel op Secondant

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid