Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Is criminaliteit te voorspellen?

Er is veel behoefte aan prognoses over hoe de criminaliteit zich zal ontwikkelen en wat dat betekent voor het werk van politie en justitie, schrijft Bert Berghuis in zijn nieuwe column voor Secondant. Maar kan je over dit onderwerp wel betrouwbare voorspellingen doen?

Trends criminaliteit

Ieder jaar maakt het WODC voor de volgende jaren een prognose over de ontwikkeling in de criminaliteit en de daaropvolgende werkzaamheden van politie en justitie. Daarvoor gebruikt men het PMJ, het Prognosemodel Justitie. De meest recente is uit 2021 en voorspelt tot en met 2026. Deze methodiek veronderstelt dat deze ontwikkelingen redelijk goed kunnen worden voorzien. Is dat ook zo?

Het WODC heeft zelf de kwaliteit van de eigen voorspellingen onderzocht. Dat is te prijzen, vindt Berghuis. Hun berekeningen laten zien dat de ramingen voor het volgende jaar er gemiddeld 8% naast zitten, bij 3 jaar vooruitkijken is de foutenmarge 20 procent en de 7-jaarprognose zit er zelfs 58% naast.

Berghuis: “Deze afwijkingen zijn fors, zeker als wordt bedacht dat deze schattingen gebruikt worden voor de toekenning van middelen om de verwachte werklast van de organisaties binnen de strafrechtketen aan te kunnen.”

Andere voorspelmethoden criminaliteit

Wat zegt dit alles over de wijze waarop men met het Prognosemodel betrouwbare voorspellingen probeert te maken? Volgens Berghuis werken andere voorspelmethoden in ieder geval niet veel beter dan het PMJ. “Ook zit het niet in het aanpassen van de prognoses op grond van voorgenomen beleid – dat maakt de prognoses zelfs eerder minder betrouwbaar dan beter.”

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid