Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Inwoners helpen elkaar bij digitale weerbaarheid

Steeds vaker worden mensen slachtoffer van online criminaliteit, terwijl minder mensen weerbaar zijn tegen deze vorm van criminaliteit. Secondant schrijft over het project Digitaal Veilig in de Wijk, waarbij de gemeente Den Haag vrijwilligers inzet om te voorkomen dat inwoners slachtoffer worden van cybercrime. “Het zou fantastisch zijn als we niet alleen een netwerk hebben binnen de stad, maar ook tussen de steden”, zegt Guido Dam, ambassadeur voor het project Digitaal Veilig in de Wijk.

Online fraude

De moeder die dit WhatsAppbericht ontvangt, wil haar bestolen kind direct helpen: ‘Hi mam, mijn laptop, telefoon en portemonnee zijn gestolen. Daarom app ik je nu via de telefoon van een huisgenootje. Balen, want ik moet echt snel nieuwe spullen hebben voor mijn studie. Kan ik 1500 euro van je lenen?’

Cybersecurity

Guido Dam kent wel meer van dit soort verhalen uit zijn omgeving. Omdat hij een opleiding achter de rug heeft die draait om cybersecurity, weet hij meer dan de gemiddelde Nederlander hoe een burger of bedrijf zich beter kan beveiligen. Toen hij in het wijkblad van de Haagse wijk Benoordenhout een oproep van de gemeente zag voor ambassadeurs voor het project Digitaal Veilig in de Wijk, meldde hij zich direct aan als vrijwilliger.

Online zwendel

Met dit project wil Den Haag burgers en bedrijven weerbaarder maken tegen online zwendel. Dam maakt daar graag wat tijd voor vrij, want: “Niet iedereen kan zich een sjiek cybersecuritybedrijf veroorloven, maar iedereen heeft wel een gelijke mate van bescherming nodig.”

Gegevens ontfutselen

De bedrijven in Den Haag kampen vooral met DDoS en ransomware aanvallen. De meest voorkomende manieren waarop inwoners worden benadeeld zijn de vriend-in-nood-fraude, zoals de moeder die denkt dat haar dochter in geldnood zit, of helpdeskfraude, ‘u heeft een probleem met uw computer’. Zowel bedrijven als burgers hebben last van phishing, de meest succesvolle manier om een computer binnen te komen en persoonlijke gegevens te ontfutselen.

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid