Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘Ik heb bedreigingen gehad’

Waarom staat de volledige naam van een wijkagent in het proces-verbaal, als hij of zij een wijkbewoner heeft betrapt op een criminele daad? Een wijkagent werkt vanuit vertrouwen maar kan dan worden beschouwd als verlinker, vertelt wijkagent Thomas Schippers in Secondant. “Ik denk dat onderschat wordt hoeveel wijkagenten worden bedreigd in de uitvoering van hun werk.”

Maatschappelijke vraagstukken

Thomas Schippers werkt sinds 2009 bij de politie en vanaf 2016 als wijkagent in Pendrecht, Rotterdam-Zuid. Hij werkt met name met jeugd, maar ook binnen verschillende projecten rondom maatschappelijke vraagstukken. Binnen deze projecten informeren burgers elkaar op een laagdrempelige manier en werken onderling samen. Bijvoorbeeld voor het project Onwijze Moeders, komt Schippers maandelijks samen met een groep jonge moeders om te praten over onderwerpen als drugs, overlast of wapengeweld.

Gezin uit de Oekraïne

Schippers vindt het fijn om zijn steentje bij te dragen aan de maatschappij. “Heel actueel, onlangs werd ik op straat aangesproken door een gezin uit de Oekraïne, bestaande uit een vader, hoogzwangere moeder en hun 2 kinderen. Ze waren al 6 dagen onderweg en het is supermooi om hen te kunnen helpen. Dat geeft me een boost om door te gaan waarmee ik bezig ben.”

Prioriteiten stellen

Als wijkagent heeft Schippers zelf de regie en mag hij zelf prioriteiten stellen aan zijn gebied. “Natuurlijk hebben we bepaalde speerpunten, maar als ik het belangrijk vind om extra te investeren in de jeugd, dan zet ik me daarvoor in.”

Bedreigingen

Schippers denkt dat onderschat wordt hoeveel wijkagenten worden bedreigd in de uitvoering van hun werk. “Een wijkagent onderhoudt contact met criminele jongeren. Een vertrouwensrelatie met de wijkbewoners is heel belangrijk, dus repressief optreden laat een wijkagent soms door andere collega’s doen.” Maar er is ook een capaciteitsgebrek, dus als wijkagent moet hij soms toch repressief optreden.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid