Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘Hier is je kunstenaar’

In Secondant vertellen politiemedewerkers Marjon van Gelderen en Arnoud Grootenboer over de Social Design Politie. Daarbij werken wijkagenten en kunstenaars samen aan een creatieve aanpak van problemen in de wijk. De Social Design Politie is een vrijhaven voor dwarsdenkers. “Laat het maar even onduidelijk zijn en weet het gerust even niet.”

Maatschappelijke vraagstukken

Van Gelderen en Grootenboer deden hun idee voor de Social Design Politie op bij een tentoonstelling over kunst die sociale interactie stimuleerde. Al het design binnen deze expositie was erop gericht om de wereld te veranderen. Maatschappelijke vraagstukken werden door deze kunstenaars (social designers) op een heel nieuwe manier benaderd.

Wijkagenten en social designers

Van Gelderen en Grootenboer beseften dat deze social designers en veel wijkagenten in feite helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Immers, beide groepen proberen sociale impact te bewerkstelligen.

Kunstacademies

Er vonden 3 sessies plaats op kunstacademies in Den Haag, Utrecht en Amsterdam, tussen 15 wijkagenten en 2 social designers. Tijdens de sessies lieten de social designers voorbeelden zien van creatief, oprecht werk met humor en een positieve impact. De deelnemende wijkagenten glunderden, alsof ze dachten ‘hier is iemand die snapt waar ik van hou!’

Creatieve geesten

Creatieve wijkagenten worden vaak niet goed begrepen, weet Grootenboer uit ervaring. Mede daarom zijn het van die eenpitters. “Dat soort creatieve geesten kunnen we met de Social Design Politie het gevoel meegeven dat meer collega’s met dezelfde liefdevolle blik en eenzelfde mate van passie naar hun wijk kijken. Zodat ze zien dat ze het niet allemaal alleen hoeven te doen.”

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid