Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘Het stigma op sekswerk houdt veel ellende in stand’

Betrek sekswerkers bij het beleid over de branche, zegt specialist Veiligheid Hadeline Vorselaars in Secondant. Zet hen in als klankbord voor de gemeente en laat ze meepraten over de wet Regulering Sekswerk. “Een sterkere seksbranche kan het neveneffect van seksuele uitbuiting tegengaan.”

headshot-hadeline-vorselaars-hdln-consultancy

Gemeente Tilburg

Hadeline Vorselaars heeft 6 jaar als specialist Veiligheid bij de gemeente Tilburg gewerkt, tot 1 juni jongstleden. Bij de gemeente werkte ze op het snijvlak van zorg en veiligheid, zoals de aanpak van mensenhandel, het prostitutiebeleid en straatintimidatie. Momenteel houdt Vorselaars zich vanuit haar eigen bedrijf bezig met vraagstukken op het gebied van zorg en veiligheid. Daarnaast studeert ze Rechten, want ze wil advocaat worden om onder meer slachtoffers van mensenhandel en geweld in afhankelijkheidsrelaties bij te staan.

Prostitutiebeleid

Vorselaars: “In mijn jaren als specialist Veiligheid bij de gemeente Tilburg, heb ik uitgebreid mogen experimenteren. We hadden een vrij technisch prostitutiebeleid en dat hebben we omgezet naar een beleid dat uitgaat van de verbetering van de positie van sekswerkers.”

Perspectief van sekswerkers

Beleidsmakers kennen volgens Vorselaars die wereld niet van binnenuit en weten niet hoe het is om erin te zitten. Het perspectief van sekswerkers zou je moeten betrekken bij beleidsontwikkeling en de uitvoering. “Zo zijn sekswerkers het niet altijd eens met de prostitutiecontroles. Dan zeg ik: ‘Geef maar aan hoe het anders kan.’ Zolang we in gesprek zijn, kunnen we kijken hoe we samen eruit komen.”

Klankbordgroepen

“Samen met sekswerkers nadenken over een branche waarin nog wel wat te verbeteren valt, vindt Vorselaars waardevol. “We begonnen met een paar sekswerkers die met ons meedachten en dat is nu uitgegroeid tot een klankbordgroep waar de gemeente serieus naar luistert. Ik vind het geweldig om te zien dat er in andere gemeenten nu ook van die klankbordgroepen zijn.”

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid