Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘Het probleem is niet de actieve boer, maar de stoppende boer’

Drugscriminaliteit op het platteland is niet het grootste probleem voor agrariërs. Ze voelen zich onvoldoende gesteund door de overheid in wat voor hen belangrijk is. Dat moet anders, want overheid en boeren hebben elkaar nodig in de strijd tegen ondermijning, zegt Sanne Groothuis van TwynstraGudde in Secondant.

Drugscriminaliteit in de buitengebieden

TwynstraGudde voerde in opdracht van Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie en het Aanjaagteam Ondermijning het onderzoek Weerbare boeren in een kwetsbaar gebied uit. Doel van dit onderzoek was zicht krijgen op de context, aard en omvang van drugscriminaliteit in de buitengebieden en de effecten ervan op boeren en tuinders.

Oude hennepnetwerken

Het buitengebied biedt criminelen veel interessants. Ruimte, afscherming, leegstaand vastgoed, geuren worden er minder snel opgemerkt, goede uitvalswegen naar omliggende landen en veel agrariërs met financiële zorgen. “Bekijk het probleem van ondermijning in de buitengebieden niet alleen door een veiligheidsbril, dus het opsporen en vervolgen van drugsproductie en -opslag, maar kijk ook door een preventieve bril”, zegt Sanne Groothuis. “Zorg voor levendigheid in het gebied, daar houden criminelen niet van.”

Vertrouwen in de overheid

Belangrijk is ook dat het vertrouwen van agrariërs in de overheid wordt hersteld en hun informatiepositie verbeterd. Boeren en tuinders willen zich gesteund voelen bij diefstal van hun dure apparaten. Richt een informatieloket in waar ze met hun vragen en zorgen terecht kunnen en informeer hen over de gevaren van de ondermijnende criminaliteit in hun leefomgeving, zodat ze de urgentie voelen.

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid