Secondant: ‘Het begint ermee dat je kennis in huis hebt’
De grootste bedreiging voor de weerbaarheid van onze samenleving, is dat de Nederlandse overheid op technologisch gebied ver achterloopt op het bedrijfsleven, zegt Krishna Taneja van TNO in Secondant. “Bij de overheid ontbreekt het gevoel van noodzaak om snel te ontwikkelen.”

Weerbare samenleving
Een weerbare samenleving kan ellende of incidenten in de brede zin voorkomen, zoals rampen, aanslagen en cyberaanvallen. De andere kant van weerbaarheid is het vermogen om te herstellen. “Tegelijkertijd moeten we accepteren dat er nu eenmaal dingen gebeuren”, vindt Krishna Taneja, directeur Nationale Veiligheid bij TNO. “Nederland is momenteel vooral bezig met het creëren van de ultieme samenleving aan de voorkant, preventie, maar we weten dat het desondanks fout kan gaan.”
Bedreigingen van technologie
Taneja maakt zich zorgen over de snelheid van de technologische ontwikkeling en de achterblijvende rol van de overheid. “Het mechanisme is dat het bedrijfsleven heel veel geld heeft voor technologieontwikkeling. De grote techbedrijven lopen zo ver voor op de overheid, dat zij beschikken over de beheersing van technologie. De grootste bedreiging is dat de snelheid van de technologie in het bedrijfsleven niet wordt bijgehouden door de overheid.”
foto: Liesbeth Dingemans
- Lees het hele artikel op Secondant.