Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘Delen van gegevens is hier nog handmatig’

Hoe kunnen organisaties op een verantwoorde manier gegevens delen zonder de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te overtreden? Suzanne Hartholt, Chief Data Officer bij de Justitiële Informatiedienst (Justid) vertelt erover in Secondant. “Wat mij energie geeft, is dat je automatisering van menselijke taken ook kunt inzetten om burgerrechten te versterken.”

AVG

Veel professionals in het veiligheidsdomein moeten nu en dan privacygevoelige gegevens met andere organisaties delen. Dan krijgen zij te maken met Europese privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), wat zij vaak ingewikkeld vinden. Suzanne Hartholt, Chief Data Officer (CDO) bij de Justitiële Informatiedienst (Justid), herkent dit probleem. In haar functie, nieuw binnen de Rijksoverheid, is ze medeverantwoordelijk voor een volledig beleid voor omgaan met gegevens.

Wat mag je met data doen?

Als CDO zoekt Hartholt antwoorden op vragen als ‘wat mag je met gegevens doen?’ en ‘mag je die hergebruiken buiten de oorspronkelijke taken?’ Immers, de wet is helder over klassieke overheidstaken zoals opsporen en vervolgen, maar overheidsbedrijfsvoering is nog grijs gebied.

Databeleid

“Binnen Justid beheren we bijvoorbeeld een slachtofferportaal”, licht Hartholt toe. “Mogen we als beheerder de gegevens hierin analyseren om te zien of dat portaal vriendelijke in gebruik is?” Zo’n vraag kun je makkelijker beantwoorden als mensen vanuit met verschillende achtergronden het beleid hierover ontwikkelen. Denk hierbij aan privacyadviseurs maar ook vertegenwoordigers van slachtoffers die het portaal uiteindelijk moeten gebruiken.

Privacy officer

Vaak gaat het mis in de zogenoemde feitelijke fase, aan het begin van een traject. Dan gaat het vaak al over de juridische kaders, nog voordat helder vaststaat op welke manier de gegevens verwerkt worden. Wil je het goed doen, nodig dan een privacy officer uit aan tafel in de feitelijke fase en niet als het projectvoorstel klaar is. Als je hem pas aan het einde vraagt of jouw manier wettelijk klopt, is de kans groot dat die het voorstel afkeurt, omdat er in dit stadium geen ruimte meer is om het ontwerp van een project aan te passen.

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid