Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Gecoördineerde mix van gebeurtenissen en middelen vormt gevaar voor veiligheid

Het verspreiden van nepnieuws, complottheorieën en het beïnvloeden van verkiezingen zijn verschijnselen waar we de laatste tijd steeds meer mee zijn geconfronteerd. Daarbij gaat het niet alleen om activiteiten van complotdenkers. Vaak is er sprake van ‘hybride conflictvoering’. Bij deze conflicten gaat het om een gecoördineerde, complexe mix van gebeurtenissen en middelen met mogelijke gevolgen voor de veiligheid. Alleen een weerbare samenleving is hiertegen bestand, stellen onderzoekers van TNO in Secondant.

Demonstranten

De gebeurtenissen en middelen waarover hier wordt gesproken, kunnen van diplomatieke, militaire, economische en juridische aard zijn. Het kan ook gaan om het verspreiden van desinformatie. De verschillende middelen worden geïntegreerd en over langere termijn ingezet om politieke doelen te bereiken. Denk daarbij aan cyberaanvallen, desinformatiecampagnes en schendingen van het luchtruim door vliegtuigen.

Gevaar voor de democratie

De laatste tijd nemen hybride dreigingen een steeds belangrijkere plaats in het publieke debat in. De inlichtingendiensten en politie waarschuwen voor de groeiende digitale dreiging (spionage, sabotage) en voor acties als Rusland, China en Iran om andere samenlevingen uit balans te brengen. Dit betekent een serieus gevaar voor de Nederlandse democratie.

Lees het hele artikel op Secondant.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid