Secondant: Gebruik wetenschap ook in turbulente tijden
Hoogleraar René Torenvlied onderzocht in hoeverre werk en beleid van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) worden ondersteund door wetenschappelijke kennis (evidence-based). In Secondant vertelt hij over zijn onderzoek. Beleidsmedewerkers moeten worden ondersteund in het gebruik van wetenschap. “Dit is geen pleidooi voor meer onderzoek, maar voor professionalisering in de vertaling ervan.”
Evidence-based werken
In welke mate worden het werk en de beleidsvorming van het ministerie van JenV ondersteund door wetenschappelijke kennis en inzichten (evidence-based)? Deze door het ministerie zelf opgeworpen vraag staat centraal in het rapport ‘Naar meer evidence-based beleid binnen JenV’. Het is in opdracht van het WODC geschreven door onderzoekers van de Universiteit Twente.
Beleid en werk bij het ministerie
Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat wetenschappelijk bewijs niet echt ten grondslag ligt aan het beleid en de werkwijze bij het ministerie. Dat doet hier en daar een wenkbrauw fronsen. Toch hoeft dat helemaal niet problematisch te zijn, geeft hoofdonderzoeker René Torenvlied aan. Hij en zijn team namen onder andere 350 enquêtes af onder medewerkers van diverse afdelingen van het ministerie. Ook hielden zij 23 verdiepende interviews met medewerkers van 4 verschillende beleidsdossiers.
Ideaalbeeld
Dat er binnen het ministerie van JenV niet louter evidence-based wordt gewerkt, betekent niet dat alle wetenschappelijke kennis verloren is gegaan, stelt Torenvlied. “Strikt evidence-based werken is een ideaalbeeld dat door sommige wetenschappers en professionals wordt opgeroepen. Maar, zelfs degenen die het meest met wetenschappelijke kennis te maken hebben, werken niet strikt evidence-based.”
Lees het hele artikel op Secondant