Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Ervaringen met 7 jaar adolescentenstrafrecht

Het adolescentenstrafrecht werd in 2014 in gevoerd, om toepassing van het jeugdstrafrecht mogelijk te maken bij jongvolwassen verdachten tot 23 jaar. Het WODC heeft het adolescentenstrafrecht geëvalueerd. Onderzoekers Lise Prop en André van der Laan schrijven over de evaluatie in Secondant.

Speciale aanpak van jongvolwassenen

In Nederland is het mogelijk om 18- tot 23-jarigen (jongvolwassenen) volgens het jeugdstrafrecht te berechten. Deze mogelijkheid maakt deel uit van het adolescentenstrafrecht dat op 1 april 2014 is ingevoerd. Een belangrijke reden voor de speciale aanpak van jongvolwassenen in het strafrecht is de oververtegenwoordiging in criminaliteitsstatistieken. Het WODC heeft de werking van het adolescentenstrafrecht geëvalueerd.

Het adolescentenstrafrecht is eigenlijk geen apart strafrecht, maar bestaat uit 19 wetswijzigingen. De nadruk ligt op de toepassing van het jeugdstrafrecht bij jongvolwassenen en advisering over de verdachte. Met het adolescentenstrafrecht is de leeftijdsgrens voor de toepassing van jeugdsancties bij jongvolwassenen uitgebreid tot 23 jaar.

Advisering over de jongvolwassen verdachte

Met het adolescentenstrafrecht is de nadruk komen te liggen op de advisering over de jongvolwassen verdachte in de aanloop naar de berechting. De reclassering en in specifieke gevallen psychologen en psychiaters van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), kunnen voor de berechting worden gevraagd om de officier van justitie en rechter advies te geven over een jongvolwassen verdachte.

Daarvoor worden onder andere de ontwikkeling van de verdachte in relatie tot het gepleegde delict, mogelijkheden voor resocialisatie en een passende sanctie onderzocht. Het jeugdstrafrecht in Nederland wordt gekenmerkt door een pedagogisch karakter, waarbij de nadruk ligt op heropvoeding, resocialisatie en behandeling. Jeugdsancties zijn gericht op ontwikkelingstaken.

Toepassing van het adolescentenstrafrecht heeft voordelen, laat een evaluatie zien van het stelsel door het WODC. Er zijn echter ook knelpunten zoals onduidelijkheid over de doelgroep.

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid