Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Een nieuw onderzoek van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing

Het bedrijfsleven heeft veel last van cybercrime. Maar ook diefstal en geweld tegen horecapersoneel komen veel voor. Jos Kuppens van Bureau Beke en Floris Faes van het ministerie van Justitie en Veiligheid schrijven in Secondant over een onderzoek dat in opdracht van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing is uitgevoerd.

Onderzoek

In 2019 werd in een onderzoek onder ondernemers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven cybercriminaliteit en ondermijning benoemd als dé vormen van criminaliteit die toentertijd actueel waren. Daar moest een aanpak voor ontwikkeld worden. Nu, 3 jaar later, is het onderzoek in opdracht van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC) herhaald.

Bevindingen uit het nieuwe onderzoek

Levert de herhaling andere bevindingen op? In 2022 is sprake van een lichte verschuiving. Cybercriminaliteit en ondermijning worden nog wel veel genoemd door ondernemers en experts als veelvoorkomende vormen van criminaliteit.

Ondermijnende criminaliteit

Wat betreft ondermijning ligt de nadruk bij ondernemers op drugscriminaliteit in bedrijfspanden en vervoersfaciliteiten (bijvoorbeeld containers), maar ook op illegaal vervoer van goederen/geld en witwassen. Ondermijnende criminaliteit concentreert zich vooral op logistieke knooppunten, zoals bedrijfspanden en schuren in het buitengebied.

Vermogenscriminaliteit

Een verschil met het onderzoek uit 2019 is dat door ondernemers nadrukkelijker ook verschillende vormen van vermogenscriminaliteit worden genoemd. Het gaat dan vooral om diefstal (bijvoorbeeld uit winkels, van lading en in het buitengebied), inbraken en overvallen. Ook wordt agressief/intimiderend gedrag richting horecapersoneel meer genoemd.

Lees het hele artikel op Secondant

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid