Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Een halve eeuw drugshandel en liquidaties in Nederland

Het Nederlandse gedoogbeleid bracht ingrijpende negatieve bijeffecten met zich mee. Zoals toenemend gebruik van zowel soft- als harddrugs en liquidaties.

In Secondant vertelt Hans Werdmölder over zijn boek ‘Nederland narcostaat’. "We zullen op zoek moeten gaan naar een vorm van legalisering van drugs", vindt hij. “Stapsgewijs, in nauwe samenwerking en in overleg met de omringende EU-landen.”

foto: Politie.nl

Zijn boek “biedt een ontluisterend beeld van Nederland als de facto narcostaat. Het is ook een serieuze aanklacht”,  schrijft Hans Werdmölder in het dankwoord van ‘Nederland narcostaat’. Hij schreef het boek naar aanleiding van een serie artikelen van zijn hand voor het onlineweekblad Wynia’s Week.

Voor dit boek kon criminoloog en antropoloog Werdmölder ook putten uit eigen ervaringen onder een groep Marokkaanse en enkele Nederlandse jongens die hij in de jaren ’80 in Amsterdam leerde kennen en in 2010 weer opzocht.

Misdaadbestrijding in Nederland

Hans Werdmölder was jarenlang werkzaam als hoofddocent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Ook was hij werkzaam als lector Sociale Veiligheid van de Avans Hogeschool in Brabant. Hij heeft veel gepubliceerd op het terrein van criminele Marokkaanse jongens. Werdmölder werkt nu aan een serie artikelen over misdaadbestrijding in Nederland.

Dadergroepen

In de loop der decennia zag Werdmölder de dadergroepen elkaar in snel tempo opvolgen. De Chinezen die in de jaren ’70 handelden in heroïne, werden door Turken uit de markt verdrongen. In de jaren ’80 kwam de Hollandse penoze op, met in de voorhoede jongens zoals Klaas Bruinsma. In het eerste decennium van de jaren 2000 ontstond de Mocro maffia. “Die doen alles,” zegt Werdmölder. “Met name cocaïne en ze zijn elkaar ook nog gaan liquideren. Zij zijn erg onverschrokken.”

Sleutelmomenten narcostaat

Hoe heeft Nederland kunnen afglijden naar een narcostaat? Werdmölder herkent 6 sleutelmomenten. Het eerste was in 1976, toen het gedoogbeleid in werking trad. De scheiding van soft- en harddrugs en de mogelijkheid om kleine hoeveelheden softdrugs in bezit te hebben en te gebruiken, zonder dat daar direct een straf op volgt. “Dat besloot Nederland op eigen houtje, zonder consultatie met de ons omringende landen,” blikt Werdmölder terug.

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid