Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘Drugs zijn meer en meer een onderdeel van opgroeiende jeugd’

Sommige jongeren zijn 12 jaar of zelfs nog jonger als ze hun eerste stappen zetten in de drugscriminaliteit. Onderzoeker Sheila Adjiembaks vertelt in een audio-interview in Secondant over haar onderzoek naar jonge aanwas in de drugscriminaliteit in de regio Midden-Nederland.

Onderzoek

Sheila Adjiembaks heeft voor het Regioprogramma ‘Straatwaarde(n)’ van het RIEC Midden-Nederland onderzoek gedaan naar de jonge aanwas in de handel in drugs (cocaïne). Dat resulteerde in het onderzoek ‘(On)zichtbare beelden van jonge aanwas in de drugscriminaliteit. Een meta-analyse van 10 deelonderzoeken in de regio Midden-Nederland’.

Drugs

Volgens Adjiembaks wordt drugsgebruik in toenemende mate genormaliseerd onder de jeugd, maar ook in de samenleving zelf. “Drugs zijn meer en meer een onderdeel van opgroeiende jeugd.”  

Leefwereld

Adjiembaks sprak professionals in 10 gemeenten in Midden-Nederland om meer zicht te krijgen op de jonge aanwas. Maar er is nog veel meer kennis nodig om het tij te kunnen keren. “We hebben te weinig oog voor de leefwereld van de jongere zelf.” Om het drugsgebruik onder jongeren goed te kunnen onderzoeken, moet je volgens Adjiembaks veel meer willen weten van van hun leefwereld, vanuit het narratief van de jongeren zelf.

Luister naar het audio-interview op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid