Secondant: ‘Digitaal denken kan net het verschil maken’
Joaquin Diez Requejo was de eerste digitaal wijkagent in Nederland. In Secondant vertelt hij over zijn werk. “Sommige basisteams denken dat ze met aanwezigheid op sociale media er al zijn, maar er is veel meer te halen van het web waar het politiewerk veel aan heeft.”
Digitaal denken
Begin 2018 bedankte een wijkagent uit Roosendaal zijn collega Diez Requejo enthousiast, want hij had een bijzondere ‘vangst’ gedaan met een online foefje. Beiden werkten op dat moment nog voor het basisteam daar. Diez Requejo was sinds een jaar aangesteld als de eerste digitaal wijkagent van Nederland en zijn missie was om zijn collega’s aan te zetten tot digitaal denken. Dat had de wijkagent in zijn oren geknoopt en nu was het gelukt.
Facebookprofiel
Een man in zijn wijk had nog een aantal dagen gevangenisstraf openstaan. De wijkagent had zijn collega Diez Requejo vaak zien zoeken op sociale media naar personen en hij opende Facebook op zijn smartphone. Daar vond hij het profiel van de man die hij zocht, met een link naar de vrouw met wie hij een relatie had. De wijkagent tikte haar naam in het politiesysteem in en daar verscheen haar adres.
Dit soort bewustzijn ziet Diez Requejo graag terug bij al zijn politiecollega’s. Politiemensen zijn gewend om in de politiesystemen te zoeken die ze zelf hebben gevuld. Maar googel die naam eens, zegt Diez Requejo. Als je dan toch een naam, telefoonnummer of kenteken door het politiesysteem haalt, doe hetzelfde dan ook eens in een openbare zoekmachine. In open bronnen vind je misschien wel info van de afgelopen dagen, iets wat nog niet is vastgelegd in het politiesysteem.
- Lees het hele artikel op Secondant