Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘De publieke en private sector staan nog te los van elkaar’

De Nederlandse overheid heeft te weinig zicht op wat er gaande is in grote sectoren als de sierteelt, transport en vlees. De politie en Royal FloraHolland (RFH) pakken samen arbeidsuitbuiting in de sierteelt aan. Gijsbert Boor van RFH en Huibert den Butter van het basisteam Katwijk-Noordwijk vertellen erover in Secondant.

Arbeidsuitbuiting

In de Nederlandse sierteeltsector werken zo’n 250.000 mensen. Op de 3 terreinen van RFH werken dagelijks rond de 30.000 mensen. In die massa vindt ook arbeidsuitbuiting plaats. “Bij sommige signalen voel je dat het niet goed zit”, zegt Gijsbert Boor, manager van de inkoopafdeling van RFH. “Maar het is openbaar terrein zonder slagbomen en mensen hoeven zich nergens te melden.”

Verdachte activiteiten

Zo’n 4 jaar geleden werd Huibert den Butter bij de politie gevraagd om mee te denken over het veiliger maken van de sierteeltsector vanuit zijn basisteam Katwijk-Noordwijk. Vanuit zijn werk zag ook hij dat er allerlei verdachte activiteiten plaatsvonden op en rond de terreinen van RFH.

Weerbare bedrijven

Leden van motorclubs reden op een groot rijbewijs bloemen naar Duitsland en op de terreinen gevestigde ondernemers werden geïntimideerd om drugs te smokkelen. Den Butter: “Ik zag een grote handelingsverlegenheid onder exporteurs, ondernemers en familiebedrijven, over hoe we met ondermijning omgaan. Hoe kunnen we onze bedrijven weerbaarder maken?” 

Programma Weerbare Sierteelt

Den Butter legde contacten, bezocht fenomeentafels van het RIEC en zocht financiën bij elkaar. RFH schoof ook aan met de eigen compliance-afdeling. Met elkaar schreven zij het programma Weerbare Sierteelt.

Lees het hele artikel op Secondant

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid