Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: De lokale driehoek moet ook online weten wat er speelt

Het is belangrijk dat de lokale driehoek ook online in verbinding met de samenleving staat, schrijven Arnout de Vries en Willem Bantema in Secondant. In de sociale media waren er bijvoorbeeld genoeg signalen van de avondklokrellen. Toch werden verschillende burgemeesters er compleet door verrast.

Openbare orde

Burgers zijn steeds beter in staat om online en via opruiende berichten in de social media te zorgen voor verstoringen van de openbare orde. Denk aan online oproepen tot rellen rondom de avondklok, illegale feesten en demonstraties. Maar ook andere online fenomenen kunnen zorgen voor ordeverstoringen, zoals ‘pedojagers’ en complottheorieën.

Burgemeesters

Wat kan een burgemeester vanuit de lokale driehoek (burgemeester, politie en OM) doen wanneer online signalen op mogelijke verstoring van de openbare orde wijzen? Uit het onderzoek ‘Burgemeesters in cyberspace’ (2018) bleek dat burgemeesters geen bevoegdheden hebben die ze preventief online kunnen inzetten.

Uit het vervolgonderzoek ‘Niet bevoegd, wel verantwoordelijk’ blijkt dat de meeste burgemeesters (71%) zich wél verantwoordelijk voelen voor online aangejaagde ordeverstoringen. Nadat online door de politie eerst is achterhaald wie het bericht heeft geplaatst, kiezen veel burgemeesters nu voor offline contact om de angel eruit te halen.

Digitale veiligheid

Het is belangrijk dat bestuurders een rol nemen op het gebied van digitale veiligheid. De kracht van burgemeesters lijkt te zitten in het ‘goede gesprek’ en dat moeten ze vooral blijven doen als verbinders in de gemeenschap. Het wordt in de gedigitaliseerde samenleving voor de lokale driehoek steeds belangrijker om ook online in verbinding met de samenleving te staan. Op die manier kunnen zij problemen vroegtijdig signaleren en zo mogelijk voorkomen.

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid