Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘Cybersecurity is een vraagstuk voor de bestuurstafel’

Volgens Sander Zeijlemaker, die onderzoek doet naar cybersecurity, moeten we ons op een andere manier gaan beschermen tegen cyberaanvallen. Het moet veel proactiever gebeuren want de omgeving is bewegelijk en aanvallers evalueren, er komen steeds nieuwe technieken. Met computersimulaties kan je bijvoorbeeld kijken of je organisatie nog wel veilig is. “Je wilt met het vraagstuk van security meer vooruitkijken.”

Cyberrisico’s

Sander Zeijlemaker is onderzoeker en houdt zich bezig met het ontwikkelen van een proactieve digitale veiligheidsstrategie voor bedrijven en organisaties. De bestaande veiligheidsstrategieën zijn doorgaans op het verleden gerichte aanpakken, waarbij wordt gewerkt met risico-analyses en benchmarks en standaarden om aan te voldoen.

Veranderlijke wereld

Volgens Zeijlemaker is zo’n werkwijze niet toekomstbestendig. De inzichten die daaruit voortvloeien zijn snel verouderd. De digitale samenleving is complex en verandert voortdurend. Je moet er rekening mee houden dat criminelen nieuwe technieken ontwikkelen waartegen je je moet beschermen. Om je te beschermen tegen nieuwe technieken kan je bijvoorbeeld computersimulaties gebruiken. Daarmee kan je zien of je organisatie nog veilig is of dat je maatregelen moet gaan treffen. Ook kan je zien of bepaalde maatregelen nog wel in staat zijn om zich aan te passen aan een veranderde omgeving.

Bekijk het videogesprek op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid