Secondant: Criminelen hebben panden nodig voor hun bedrijfsproces
De vastgoedsector kan op allerlei manieren worden misbruikt voor illegale activiteiten, schrijft Marlou Tibbe in Secondant. Bijvoorbeeld om namaakgoederen in loodsen en boxen op bedrijventerreinen op te slaan. Of voor illegale prostitutie en hennepplantages in woningen. Effectieve interventies tegen misbruik van panden zijn bijvoorbeeld de Bibob-toets en artikel 13b Opiumwet.
Ook criminelen zijn op zoek naar vierkante meters. Uiteraard niet met als (enige) doel om er te wonen, maar als essentieel onderdeel van het criminele bedrijfsproces. Zonder pand kan men vaak geen zaken doen. Vastgoedcriminaliteit is bij vele organisaties een bekend fenomeen. Zowel de vastgoedeigenaar die in zee gaat met een crimineel als omliggende woningen van een pand waar criminele activiteiten plaatsvinden, lopen risico.
Zo kan er voor de verhuurder forse financiële schade ontstaan als het pand gesloten wordt en kan de eigenaar zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. Voor omwonenden bestaat er brandgevaar indien er dichtbij hennep wordt gekweekt.
Vastgoed en georganiseerde misdaad
Het urgentiegevoel rond vastgoedcriminaliteit is groot. Daarom is op 8 september 2021 de eerste Landelijke Fenomeentafel (LFT), opgezet vanuit het Landelijk Informatie- en Expertisecentrum (LIEC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid, van start gegaan.
Het LIEC heeft ons (Jaap de Waard en Marlou Tibbe van het ministerie van JenV) gevraagd een rapport uit te brengen waarin wordt beschreven wat er bekend is over de rol van vastgoed bij georganiseerde misdaad. Daarnaast hebben wij tijdens de opening van de LFT een presentatie gehouden over de bevindingen. Voor de opdracht hebben wij een groot aantal documenten geanalyseerd.