Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Complottheorieën, nepnieuws en desinformatie

Secondant sprak Peter Klerks over zijn boek Door leugens verleid. “Iemand die de weg kwijt is, zit vaak vanachter de computer een stroom flauwekul de wereld in te slingeren.”

Misleiding

Eigenlijk vindt Peter Klerks dat de term ‘misleiding’ de lading van zijn boek Door leugens verleid beter dekt dan het woord ‘leugen’. Mensen misleiden elkaar voortdurend. Misleiding wordt kwalijk wanneer je het inzet om mensen dingen te laten doen, kopen of achterwege te laten die niet in hun belang zijn, stelt Klerks. Een sloopauto opleuken en te koop aanbieden onder het mom ‘niks mis mee’. Doen alsof je verliefd bent om ervoor te zorgen dat die persoon geld aan je uitgeeft.

Nepnieuws op YouTube

Op dit moment gaan er in Nederland onware verhalen rond over Covid-19. Het is niet meer dan een griepje, er is geen pandemie en Bill Gates wil mensen injecteren met microchips. “Naar schatting deelt 5 tot 10% van het Nederlandse electoraat deze denkbeelden”, aldus Klerks. “Een kleine miljoen Nederlanders geloven in de door algoritmen gedreven online fabeltjesfuik, waarin ze via hun eigen muisklikken terecht zijn gekomen. Ze bekijken nepnieuws op YouTube en beweren dat ze grondig research hebben gedaan. Feitelijk reproduceren ze de echo van mensen uit de marge van de samenleving, die suggereren dat ze verstand van zaken hebben.”

Complotten

Geloven in complotten en daarnaar handelen, kan een leven ten gronde richten. “Je relatie kan erdoor op de klippen lopen, je kunt je werk kwijtraken en je kunt vereenzamen. Iemand die de weg kwijt is, zit vaak vanachter de computer een stroom flauwekul de wereld in te slingeren. Zo wordt het uiteindelijk toch een GGZ-verhaal. Ik denk dat we aan het begin staan van die ontwikkeling.”

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid