Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Burgers betrekken bij de aanpak van ondermijning

Hoe kunnen burgers worden gestimuleerd om vaker ondermijnende criminaliteit te melden? José Kerstholt van TNO en Nicole Lieve van Politie Nederland schrijven in Secondant over een 4-stappenmodel om de meldingsbereidheid van burgers te vergroten.

Ondermijnende criminaliteit

Ondermijnende criminaliteit kenmerkt zich door de verwevenheid van onderwereld en bovenwereld. De economie van de georganiseerde misdaad heeft facilitators in de legale wereld nodig voor het realiseren van haar doelen. Denk aan het regelen van vergunningen of het witwassen van geld. Juist door die verwevenheid met de bovenwereld zijn er zichtbare signalen die kunnen duiden op ondermijnende criminaliteit.

Melding doen

Veel burgers kennen waarschijnlijk wel plekken in hun omgeving waar het niet helemaal pluis lijkt; locaties waar mensen elkaar op rare tijden ontmoeten of kapperszaken waar nooit iemand komt. Over het algemeen is er meer van ondermijnende criminaliteit te zien dan je denkt. Je moet het echter wel kunnen herkennen om te kunnen melden. Maar wat is er nodig om mensen vervolgens daadwerkelijk een melding te laten doen?

Stappenmodel

In 4 stappen kunnen burgers worden gestimuleerd om vaker ondermijnende criminaliteit te melden.

  1. Burgers moeten signalen van ondermijning om te beginnen wel kunnen herkennen - ‘Heb ik door dat er sprake kan zijn van ondermijning?’
  2. Burgers moeten het gevoel hebben dat ondermijning ook hen raakt - ‘Vind ik het erg? Raakt het mij?’
  3. Burgers moeten weten wanneer ze actie moeten ondernemen - 'Moet ik iets doen? Heb ik wel voldoende evidentie?’
  4. Burgers moeten vooral makkelijk kunnen melden (‘Waar kan ik melden? Wat kan ik doen?’).

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid