Secondant: 'Besef wat een hack doet met je bedrijf’
‘Mij overkomt dat niet’, denkt de gemiddelde ondernemer of zzp’er over hacken. Maar een groot deel van de bedrijven die het overkomt, overleeft het niet. Secondant schrijft over de Hackhelpdesk, die digitale eerste hulp biedt aan bedrijven bij cybercrime. “Je kunt 80% van de hackers prima buiten de deur houden, als je maar snapt hoe het spelletje wordt gespeeld.”
Ondernemer
Het videobedrijf van ondernemer Xander Koppelmans stond er in februari 2015 goed voor. Met 8 mensen in loondienst en 30 freelancers, bediende hij zo’n 1.200 klanten door het hele land. Een paar maanden later, in april, zag het team hoe een hack de bedrijfsservers leegtrok. De bestanden werden voor de ogen van het team vernietigd. Dat gold ook voor de online back-ups.
Faillissement
Koppelmans moest faillissement aanvragen. Parallel aan het bedrijf, liep het ook mis in het privéleven van Koppelmans. Met het faillissement, verbrak de bank ook de relatie met hem als handtekeninghouder van zijn bv. Zijn hypotheek hield op.
Hackhelpdesk
De Hackhelpdesk is opgericht om ondernemers zoals Koppelmans, die slachtoffer zijn geworden van cybercriminaliteit, te helpen of om te voorkomen dat het zover komt. Dit project hoort bij de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime, dat innovatieve projecten stimuleert zich verder te ontwikkelen en landelijk te verspreiden.
Cyberveiligheid
Nu vertelt Koppelmans ondernemers over de Hackhelpdesk en cyberveiligheid in het mkb. Veel bedrijven bestaan 2 jaar na een hack niet meer. Volgens Bas Goddrie van het CCV weten veel ondernemers niet wat ze moeten doen bij een cyberincident. “Ze bellen een cybersecuritybedrijf met hogere tarieven dan ze kunnen betalen of ze gooien hun hele systeem de deur uit, beginnen helemaal opnieuw en stappen weer in dezelfde valkuilen.”