Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: ‘Als een land niet veilig is, dan zal het niet welvarend worden’

In de afgelopen 20 jaar nam de veelvoorkomende criminaliteit overal ter wereld af, behalve in landen waar armoede heerst, de gezinnen groot zijn en die geteisterd zijn door burgeroorlogen. Hoogleraar Jan van Dijk vertelt in Secondant over een onderzoek waarin de veiligheid van 166 landen wordt vergeleken. “Een goed functionerende rechtstaat met eerlijke wetten en niet-corrupte rechters, is de hefboom voor blijvende welvaart.”

Criminaliteit

De kwaliteit van het overheidsbestuur (governance) is de belangrijkste verklarende factor voor de mate van criminaliteit in een land. Wanneer het overheidsbestuur niet goed functioneert, dan neemt criminaliteit toe. Veelvoorkomende criminaliteit, zoals diefstal, beroving en geweld, maar ook moord en georganiseerde criminaliteit.

166 landen

Dit blijkt uit een analyse van data-onderzoek over criminaliteit van 166 landen in de periode van 2005 tot 2020, door de hoogleraren Jan van Dijk en Paul Nieuwbeerta. Zij gebruikten data van een wereldwijd onderzoek door het Amerikaanse bedrijf Gallup, dat al  2 decennia jaarlijks 1000 mensen uit bijna alle landen van de wereld interviewt.

Slecht bestuur

De kwaliteit van het overheidsbestuur valt af te lezen aan zaken als een democratische rechtsstaat, eerlijke verkiezingen en een goed functionerende rechtspleging. Het verband tussen slecht bestuur, georganiseerde misdaad en corruptie, was al wel bekend, licht Van Dijk toe. “Maar dat er ook meer straatroven en moorden plaatsvinden wanneer het bestuur niet goed functioneert, dat is een nieuw inzicht.”

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid