Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Ruime verdubbeling aantal online misdaden

Het aantal online misdaden is het afgelopen jaar ruim verdubbeld ten opzichte van 2019. Er werden vorig jaar 10.714 cybercrime-misdrijven geregistreerd. Dit blijkt uit een analyse van IT-dienstverlener Competa IT, op basis van de meest recente data van de politie.

Een computer met een crimineel op het beeldscherm die bezig is met cybercrime.

Sinds de jaarlijkse registratie van cybercrime (in 2012) is dit het hoogste aantal tot nu toe. Het is tevens de sterkste stijging ten opzichte van het jaar ervoor die tot nu toe werd geregistreerd. Vergeleken met 2019 is er namelijk sprake van een toename van bijna 130% - een ruime verdubbeling. Onder cybercrime-misdrijven vallen onder meer:

  • DDoS-aanvallen
  • Ransomware
  • Virussen
  • Malware
  • Internetoplichting
  • Online afpersing
  • Phishing.

Hoewel cybercrime-misdrijven overal in Nederland worden gepleegd, zijn er grote verschillen op regionaal niveau. De politie telt 10 regionale eenheden, waarbij cybercriminaliteit het vaakst geregistreerd wordt in de politieregio’s Oost-Nederland, Midden-Nederland en Noord-Holland.

Waar cybercriminelen tussen 2012 en 2015 vooral actief waren in Oost-Nederland, kwam er een ‘trendbreuk’ in 2016. In dat jaar werden de meeste cybercrime-misdrijven geregistreerd in Midden-Nederland. Van 2017 tot en met 2020 is het de politie in Noord-Holland die - relatief gezien - het vaakst te maken heeft cybercrime.

Internetcriminaliteit groot probleem

Het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Nationaal Cyber Security Centrum, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en verschillende andere organisaties, platformen en websites organiseren en presenteren regelmatig campagnes en voorlichtingsmateriaal. "Het sterk(er) maken van wachtwoorden is bijvoorbeeld een terugkerend onderwerp, maar ook gebruik van software-oplossingen, het maken van back-ups en het opkrikken van de algemene digitale kennis kunnen effectief helpen bij digitale weerbaarheid", aldus Andy Haxby, directeur van Competa IT. 

Het CCV biedt de training Cybercrime 'Digitaal Veilig' aan. Hierin leren mkb-ondernemers en hun medewerkers hoe zij het risico om slachtoffer te worden van cybercrime zoveel mogelijk kunnen verkleinen. Testen of jouw bedrijf cyberrisico’s loopt? Doe de gratis online scan.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid