Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Roma-familie na slepende zaak door hof veroordeeld voor witwassen

Het gerechtshof in Den Bosch heeft 10 leden van een Roma-familie uit Rosmalen veroordeeld voor witwassen en valsheid in geschrifte. Ze kregen gevangenisstraffen en werkstraffen. Ook raken zij het eigendom kwijt van 4 woningen. Het hof vindt dat er genoeg bewijs is dat de huizen zijn betaald met crimineel geld.

De uitspraak van het hof is het sluitstuk van een reeds jaren slepende zaak, waarin de emoties vaak hoog opliepen. De 10 leden van de familie betichtte politie, Openbaar Ministerie en de rechters van discriminatie.

Discriminatie en racisme

Het gerechtshof ging uitgebreid in op de beschuldigingen van discriminatie en racisme. "Er is zeer uitvoerig onderzoek gedaan, waarvoor alle tijd is genomen. De verdachten zijn bijgestaan door deskundige advocaten, in de zittingen zijn alle aspecten aan bod gekomen. Maar onder het mom van hun cultuur hebben de verdachten het gerechtshof op een dwaalspoor willen zetten. De familie leefde op grote voet en wilde zo weinig mogelijk belasting betalen. Het hof is onder de indruk van de manier waarop de familie dat organiseerde. Het is niet zo dat deze familie verdwaald is in de Nederlandse bureaucratie.”

In navolging van de rechtbank Den Bosch kwam ook het gerechtshof tot een veroordeling van alle verdachten. De hoogste straf was 12 maanden en 5 verdachten zijn ook veroordeeld voor uitkeringsfraude. De advocaten kondigden onmiddellijk na de uitspraak aan dat ze naar de Hoge Raad gaan.

De problemen die spelen in gezinnen met een Roma-achtergrond uiten zich op verschillende manieren. Bijvoorbeeld in strafbare feiten, zoals diefstal, inbraak en fraude, als ook in de beperkte mogelijkheden die zij hebben om aan werk te komen. Deze problemen doen zich bovendien vaak voor in verschillende leefgebieden. In het dossier 'Multiprobleemgezinnen met een Roma achtergrond' staan per onderwerp interventies beschreven die je kunt inzetten om het probleem aan te pakken.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid