Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Rick was slachtoffer van messengeweld en geeft er nu voorlichting over

De recente geweldsincidenten in Rotterdam hebben een grote impact op de stad. In ruim een week vonden er 9 schietpartijen en 2 steekpartijen plaats. Rick Resoort - 3 jaar geleden zelf slachtoffer van een steekpartij - zet zich in voor een campagne van Bureau Halt over wapenbezit en vertelt zijn verhaal op scholen. 

Bandit,Pulls,Out,His,Pocket,Folding,Knife,To,Threats.,A

In het centrum van Rotterdam werd hij tijdens het uitgaan neergestoken. Er is toen ter plekke een openhartoperatie uitgevoerd, waarmee zijn leven is gered. De geweldsincidenten van afgelopen tijd laten hem dan ook niet koud. "Mijn ouders kunnen er echt om huilen. Het doet hen denken aan mijn situatie toen. Ik huil er niet meer om, maar het maakt mij vooral boos. Er zal echt iets moeten gaan veranderen. Er worden levens verpest en de daders die dit doen lijken daar weinig besef van te hebben", zo vertelt hij bij EenVandaag. Door zijn verhaal te delen op scholen hoopt hij meer bewustwording te creëren. "Ik wil jongeren vertellen hoe ik het als slachtoffer heb ervaren. Ze horen over steekpartijen en denken dat dat normaal is."

Voorlichting Halt over wapens en geweld

Halt geeft leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs voorlichting over het thema wapens en geweld. De les richt zich op de zorgelijke trend van wapenbezit onder jongeren. Leerlingen worden in deze les bewust van de strafrechtelijk gevolgen van wapenbezit en -gebruik.

Daarnaast leren ze over de risico’s en gevolgen van wapenbezit en -gebruik voor zowel slachtoffer, dader als omgeving en de rol die sociale media daarin speelt. Via een quiz, praktijkvoorbeelden en filmmateriaal gaat Halt in gesprek met de leerlingen en krijgen ze handelingsperspectieven om wapenbezit tegen te gaan. Halt ontwikkelde een factsheet geweld en wapenbezit en een infoblad les wapens en geweld

Onderzoek naar Rotterdamse Violence Reduction

Inmiddels doen burgemeester en wethouder in Rotterdam onderzoek naar de oprichting van een zogeheten Rotterdamse Violence Reduction Unit. Dit idee komt vanuit Schotland waar deze speciale eenheid, de Scottisch Violence Reduction Unit, al 15 jaar bestaat. Door de samenwerking van politie, gezondheidszorg en jeugdwerk is het wapengeweld daar met al 48% gedaald en worden er 85% minder wapens gedragen.

Er zijn verschillende themalessen op scholen over wapens en geweld. Meer informatie hierover is te vinden in de CCV Wapens en jongeren-toolbox.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid