Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Raadsleden worden steeds vaker bedreigd

Gemeenteraadsleden krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen en geweld. Uit een peiling van de NOS en de Nederlandse Vereniging van Raadsleden blijkt dat 15% van de ondervraagden de afgelopen raadsperiode hiermee te maken heeft gehad. Dit is 3 keer zoveel als een vergelijkbaar onderzoek in 2015.

Microphone,At,The,Raadszaal,Stopera,Building,Amsterdam,The,Netherlands,2020

Als dat representatief is gaat het landelijk om circa 1.200 raadsleden. Van hen zegt een kwart dat het hun functioneren heeft beïnvloed. Dit was in 2015 was nog 15%.

"Ik ben bedreigd op het schoolplein in aanwezigheid van mijn kinderen."

Voor deze peiling kregen alle ruim 8.000 raadsleden een mail met het verzoek een vragenlijst over hun werk in te vullen. Ruim 1.600 raadsleden reageerden. Ze geven vele tientallen voorbeelden van intimidatie en bedreigingen, ook met de dood. Dit is vaak per mail of brief, via sociale media, maar ook wel telefonisch en op straat.

Raadslid thuis aangevallen

"Ik ben bedreigd op het schoolplein in aanwezigheid van mijn kinderen vanwege een kwestie rond de verplaatsing van een varkensstal", schrijft een raadslid uit Noord-Brabant. In Eindhoven is een raadslid thuis aangevallen en werd een raam ingegooid. "Klemgezet in de supermarkt en met de dood bedreigd waar mijn vrouw bij was", zegt een raadslid uit een middelgrote gemeente in Drenthe.

Agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak is erg ingrijpend voor het slachtoffer, familie en collega’s. Bovendien ondermijnt deze vorm van agressie het functioneren van de overheid. Daarom is het belangrijk dat gemeenten het onderwerp Veilige Publieke Taak (VPT) opnemen in hun integraal veiligheidsbeleid. Hoe doe je dat? Lees het in het dossier Integraal Veiligheidsbeleid van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid