Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

PVO-adviseur: 'Winkeldiefstal wordt makkelijker door zelfscans'

De politie ziet door het hele land een stijging van het aantal winkeldiefstallen. De toename van het aantal zelfscankassa’s levert hier een grote bijdrage aan. “Stelen is makkelijker geworden”, weet Martijn Wildeboer (foto) van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Door de opkomst van zelfscan kassa’s is de situatie er volgens Wildeboer niet beter op geworden. Het is makkelijker geworden om te stelen en dat gaat volgens hem niet alleen over mensen die een boodschap ‘vergeten’ af te rekenen.  “'Er zijn mensen die met hele karren vol naar buiten lopen zonder te betalen. Soms met hulp van anderen die het poortje openen.”

"Er zijn mensen die met hele karren vol naar buiten lopen zonder te betalen."

CCV-adviseur Martijn Wildeboer

Ook Aart Van Haren, directeur van 100 Vomar-supermarkten merkt dat de komst van de zelfscan bijdraagt aan de toename van het aantal diefstallen. “Er zijn groepen, bijvoorbeeld studenten, die er een sport van maken om zoveel mogelijk niet af te rekenen.”

Dadergroepen

Er zijn in het kort drie 3 dadergroepen te onderscheiden:

  • pubers
  • mensen met problemen
  • professionele bendes

De eerste groep bestaat vooral uit jongeren die het ‘stoer’ vinden om te stelen. Het gaat hen helemaal niet om de buit, maar om de spanning die het met zich mee brengt. Vaak filmen ze deze acties en posten ze het, natuurlijk zonder herkenbaar in beeld te zijn, op social media.

Daarnaast is er volgens de politie en winkeliers een steeds grotere groep mensen die levensmiddelen steelt voor eigen gebruik. Door de inflatie hebben ze financiële problemen “'Steeds meer mensen voelen zich genoodzaakt terug te vallen op winkeldiefstallen”', zegt Wildeboer van het CCV.

Tot slot is zijn er nog de professionele bendes. Zij gaan vaak af op dure spullen met als doel deze weert door te verkopen. Deze groep wil,gebruikt desnoods door geweld te gebruikenom, zo veel mogelijk buit te maken en proberen probeert de beveiliging van detectiepoortjes te omzeilen.

Bron: fd.nl

Collectief winkelverbod

Winkels kunnen samen een notoire winkeldief uit hun winkels weren met het Collectief Winkelverbod. Om winkelgebieden te helpen bij het invoeren van een collectief winkelverbod heeft het CCV een model Protocol Collectief Winkelverbod gemaakt. Dit is goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Hieraan is een registratiesysteem gekoppeld waarin deelnemende bedrijven alle verboden voor hun winkelgebied kunnen bekijken.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid