Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Publicatie nieuwe handreiking over integrale aanpak arbeidsuitbuiting

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) heeft de mogelijkheden om arbeidsuitbuiting effectief tegen te gaan op een rij gezet. Dit is gedaan in opdracht van en in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Justitie en Veiligheid. De handreiking ‘Integrale aanpak arbeidsuitbuiting’ biedt aan de hand van voorbeelden en fictieve voorbeeldcasussen verschillende handvatten om gezamenlijk tegen arbeidsuitbuiting op te treden.

Tekening van een vleesverwerker

Om arbeidsuitbuiting effectief tegen te gaan, is het belangrijk dat partijen zoals de Inspectie SZW, het Openbaar Ministerie, de politie, gemeenten en de Belastingdienst allemaal hun steentje bijdragen. Hoewel de partijen ook alleen kunnen optreden, heeft het meer effect om dit gezamenlijk te doen. Zo kunnen strafrechtelijke, bestuursrechtelijke of fiscaal wettelijke instrumenten worden gecombineerd, waardoor meer kan worden bereikt. 

Juridische mogelijkheden bij arbeidsuitbuiting

Naast dat in deze handreiking alle juridische mogelijkheden worden genoemd, staan in deze handreiking daarnaast 3 fictieve voorbeeldcasussen centraal:

  • Het zelfstandige Aziatische restaurant
  • De rozenteler
  • De grote vleesverwerker

Voor elk hiervan biedt de handreiking een totaalbeeld van alle mogelijke sancties die binnen de verschillende rechtsgebieden voorhanden zijn. De handreiking schetst daarmee enerzijds het brede palet aan mogelijke interventies en anderzijds ook gerichte mogelijkheden voor specifieke situaties. Het biedt daarmee handvatten voor (nagenoeg) iedere professional die betrokken is bij de aanpak van arbeidsuitbuiting of ernstige benadeling.

Download de handreiking integrale samenwerking arbeidsuitbuiting 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid