Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Politie ontmantelt meer drugslabs

De politie ontmantelde in 2020 20% meer drugslabs dan het jaar daarvoor. Vorig jaar zijn 108 laboratoria waar synthetische drugs als xtc en crystal meth (methamfetamine) werden geproduceerd, ontmanteld. In 2019 waren dat er nog 90. De grootste stijgingen waren in Groningen, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland, Zeeland en Noord-Brabant.

Opvallend is de toename van productielocaties waar crystal meth wordt gemaakt en gekristalliseerd. In 2020 zijn 32 van die locaties ontmanteld, tegen 9 in 2019.

Opslaglocaties

Het aantal aangetroffen opslaglocaties voor synthetische drugs nam toe met 23,5%: van 85 in 2019 tot 105 in 2020. Die stijging is het sterkst in de provincies Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Dumplocaties

Het aantal ontdekte dumpingen van drugsafval daalde. Dat waren er 178, een daling van 8,6% ten opzichte van 2019. Toen waren het er 13 minder. Het is aannemelijk dat criminele organisaties andere werkwijzen hanteren om zich te ontdoen van het afval.

Met vr-brillen drugslabs herkennen

Ook agenten moeten zoveel mogelijk thuiswerken: met vr-brillen worden ze opgeleid drugslabs te herkennen. "We investeren veel in de opleiding van de politie-agenten," vertelt Eric Passchier, woordvoerder van politie Zeeland-West-Brabant aan EenVandaag. "We maken nu gebruik van virtual reality-brillen", vertelt Passchier. "Met die bril op kunnen ze aan verschillende casussen werken. Zo kunnen agenten oefenen met het ontdekken en ontmantelen van drugslabs, maar vanachter hun bureau."

In het CCV-webdossier drugsbeleid kunnen gemeenten terecht voor meer informatie over het tegengaan van deze criminaliteit.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid