Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Politie en jongerenwerk geven les op scholen om wapengeweld tegen te gaan

In de Rotterdamse wijk Beverwaard werd in de zomer van 2021 de 15-jarige Joshua doodgestoken. Daarom krijgen in deze wijk kinderen vanaf 9 jaar voorlichting op school om wapengeweld te stoppen. De lessen worden gegeven door de politie en jongerenwerk.

De voorlichting is onderdeel van het actieprogramma van de gemeente om geweld met messen en andere wapens onder jongeren te voorkomen en jeugdcriminaliteit aan te pakken.

Het actieplan wordt de komende 4 jaar uitgevoerd en heeft als titel Geweldig Beverwaard. Het voorkomen van steekincidenten bij de jeugd is een van de onderdelen in het plan. Voor de kinderen van 9 tot 12 jaar is er de Aanpak Verleidingen. Daarmee wil de gemeente de weerbaarheid vergroten.

Veiligheidsgevoel

Naast de lessen op school wil de gemeente het veiligheidsgevoel op straat verhogen. Daarom wordt cameratoezicht uitgebreid en worden agenten en handhavers meer zichtbaar in de wijk.

  • Bron: De Telegraaf

In de aanpak van het wapenbezit en -gebruik onder jongeren hebben verschillende partijen mogelijkheden om op te treden. Denk aan gemeenten, politie, OM, bureau Halt, scholen en anderen. In de interventiematrix  van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid worden verschillende fases beschreven, van het signaleren van wapenbezit tot nazorg na wapengebruik, en wat iedere partij in deze fases kan doen.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid