Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Platform Veilig Ondernemen in tv-programma: ‘Stikstofcrisis vergroot het risico op drugslabs’

Lege schuren en panden van Drentse eigenaren worden goed gevonden door drugcriminelen. “Criminelen hebben een plek nodig om hun drugs te produceren en zoeken dat ook in Noord-Nederland”, vertelt Jan de Vries van Platform Veilig Ondernemen (PVO) in het tv-programma De Staat van Drenthe van RTV Drenthe. “Ze scannen advertenties, doen briefjes bij mensen in de bus of rijden een erf op. Voor je het weet zit er in jouw pand een drugslab.”

Voor drugscriminelen is Drenthe een paradijs. Er is veel ruimte en er staan veel lege panden. Door de stikstofcrisis stoppen veel boeren en zal deze leegstand waarschijnlijk alleen maar toenemen. De Vries: "Er kan een toestroom komen van geïnteresseerden die hier gebruik van gaan maken en een xtc-lab of een hennepkwekerij starten. Als je door de ogen van de crimineel kijkt, dan is Drenthe interessant."

“Als je door de ogen van de crimineel kijkt, dan is Drenthe interessant."

Jan de Vries, Platvorm Veilig Ondernemen

Deze interesse is er ook omdat de bewoners van Drenthe volgens De Vries nog niet gewend zijn aan drugscriminaliteit in hun provincie. "Ik kan mij goed voorstellen dat als er iets gebeurt in de omgeving, mensen het niet altijd kunnen plaatsen of duiden en het daarom ook niet melden." Renze Bergsma, burgemeester van Coevorden, zegt dat het voor een deel ook de Drentse mentaliteit is. "Mensen willen van nature niet klikken. We hebben hier ook de instelling van leven en laten leven. Bovendien weet niet iedereen waar je op moet letten en wat ze moeten doen."

Herkennen drugslab

Voor veel omwonenden wordt het pas na het oprollen van een drugslab duidelijk wat er al die tijd gaande was. Bergsma: "Toen pas konden ze plaatsen waarom de mensen bij een collecte niet open deden maar wel thuis waren, waarom er zoveel camera's op het terrein hingen en waarom de gordijnen overdag vaak dicht waren."

Herkenning van verdachte omstandigheden is de eerste stap maar daarna moeten mensen melding maken, dan pas kan er wat aan gedaan worden. Ook PVO doet alles aan doen om deze praktijken te voorkomen. “We zullen nog meer investeren om ondernemers, burgers en overheden scherp te maken over wat er gebeurt”, aldus adviseur van het PVO.

Bekijk de hele uitzending hier

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid