Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Overprikkeling na lockdown vergroot kans op uitgaansgeweld

Jongeren die zich misdragen tijdens het uitgaan. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad waarschuwde al voor uitgaansgeweld deze zomer. Hogere temperaturen, drank, jongeren die uit een lockdown komen, zo’n cocktail leidt volgens Bruls tot meer overlast.

"Aantal incidenten neemt af, maar de ernst ervan neemt toe."

Meer ernstige incidenten in uitgaansleven

Landelijke cijfers over uitgaansgeweld zijn er niet, zegt Marjolijn van Hest, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) in Trouw. “Wel hebben we vorig jaar een quickscan uitgevoerd naar uitgaansgeweld, maar die gaat over 2019, de periode voor corona.”

“Uit die scan kwam het algemene beeld naar voren dat het aantal incidenten afneemt, maar men had wel het idee dat de ernst ervan toeneemt. Denk aan incidenten met wapens, of personen die onder invloed van drank en/of drugs helemaal buiten zinnen raken, of gevechten met zulke ernstige gevolgen dat hulpdiensten moeten ingrijpen.” Drukte, alcohol, drugs en harde geluiden zorgen voor korte lontjes.

Van Hest noemt ook dolheid. “Juist in de coronatijd is die van belang”, zegt ze. “Bij dolheid gaat het over losbandigheid, over het uitgaansleven als uitlaatklep, als plek waar je je niet aan de regels hoeft te houden. In combinatie met alcohol kan dolheid leiden tot impulsief gedrag, waardoor mensen agressief op situaties reageren.”

"Betere voorlichting over drank- en drugsgebruik aan jongeren en hun ouders."

Agressie verminderen

Het uitgaansgeweld helemaal uitbannen gaat niet, maar er zijn volgens het CCV wel manieren om agressie te verminderen. Een probleem van de laatste jaren is dat er minder politie beschikbaar is om tijdens het uitgaan voor de veiligheid te zorgen. Dat is onder meer op te vangen door betere samenwerking met beveiligers en portiers, aldus Van Hest.

Het CCV ziet dat er nogal wat schort aan de ‘alcoholopvoeding’ en adviseert betere voorlichting over drank- en drugsgebruik aan jongeren en hun ouders. Ook zouden toezichthouders als politie en beveiligers meer het gesprek kunnen aangaan met jongeren, omdat een autoritaire houding alleen niet helpt.

Bron: Trouw.nl

De heropening van het uitgaansleven vraagt om een goede voorbereiding op gebied van sociale veiligheid, geweld, overlast, alcohol en drugs. CCV-adviseur Marjolijn van Hest kijkt vooruit en geeft tips in deze zomerserie. En download ook de Quickscan nieuwe fenomenen in het uitgaansleven.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid