Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Oplichters stelen duizenden euro’s van ouderen via babbeltruc

In Tilburg zijn een 88-jarige vrouw en 85-jarige man afzonderlijk van elkaar slachtoffer geworden van oplichting. Dit gebeurde vorige week. De ouderen zijn voor tienduizenden euro's beroofd door 2 mannen, die zich uitgaven als medewerkers van de bank. De politie waarschuwt voor deze geraffineerde oplichters die een babbeltruc combineren met cybercriminaliteit.

De 88-jarige vrouw werd gebeld door een man die zich uitgaf als medewerker van haar bank. Hij vertelde haar dat zij het slachtoffer was geworden van phishing. Een onbekend persoon had zojuist geld van haar rekening opgenomen in Amsterdam. Hij zou een collega langs sturen om de overboeking te blokkeren.

'Behulpzame' man haalt bankrekening leeg

10 minuten later werd er bij de vrouw aangebeld. Er stond een man voor de deur die een pasje aan zijn broek had hangen alsof hij van de bank was. De 88-jarige liet hem binnen, waarna hij haar computer aanzette en haar liet inloggen bij de bank. Volgens deze ‘behulpzame’ man had zij een virus op haar computer. Na enige tijd knipte hij haar pas door en verliet vervolgens de woning. Nadat het slachtoffer aan een familielid vertelde wat haar was overkomen, werd haar duidelijk dat zij was opgelicht. Er was inmiddels een groot deel van haar spaargeld van haar rekeningen opgenomen.

De 85-jarige man werd op dezelfde manier opgelicht. Ook bij hem werd een aanzienlijk geldbedrag opgenomen. De politie houdt er gezien de werkwijze en signalement rekening mee dat het om dezelfde daders gaat en stelt een nader onderzoek in en kijkt of er beelden van de oplichters zijn op beveiligingscamera’s in de buurt van de slachtoffers.

Waarschuwing politie

De politie waarschuwt om, als iemand belt die zich uitgeeft als medewerker van de bank, geen gegevens van rekeningen te verstrekken en ze zeker niet binnen te laten. Een rekening blokkeren kan de bank vanuit kantoor en hoeft zeker niet door middel van de privé-computer.

Bron: Politie.nl - Twee oudere inwoners Tilburg-Noord slachtoffer van geraffineerde oplichters

Voor gemeenten is een breed scala aan middelen beschikbaar om ouderen te informeren over het voorkomen van bijvoorbeeld babbeltrucs, zodat ze weerbaarder zijn mochten ze in een onveilige situatie terecht komen. Deze middelen staan in het dossier Senioren en Veiligheid van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid