Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Ook bij ernstig geweld mag burgemeester pand sluiten

Burgemeesters mogen straks ook een woning sluiten als die is beschoten, bij gebruik van ernstig geweld in een woonwijk of het aantreffen van een wapen achter de voordeur. Dat kan als de openbare orde rond het pand is verstoord of dit dreigt te gebeuren. Deze sluitingsbevoegdheid die in de Gemeentewet moet worden geregeld, heeft minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid onlangs naar de Tweede Kamer gestuurd.

Minister Yeşilgöz-Zegerius: “Om de veiligheid van buurtbewoners te vergroten is het van cruciaal belang dat burgemeesters de juiste instrumenten hebben om in actie te komen. Op dit moment kan dat niet altijd.” Volgens haar geeft dit voorstel burgemeesters wel de mogelijkheden om te handelen en een woning te sluiten door dit duidelijker en met juridische waarborgen te regelen.

Ernstige woonoverlast

Nu mogen burgemeesters een woning sluiten bij verstoring van de openbare orde door gedragingen in die woning. Dan gaat het om ernstige woonoverlast. Die bevoegdheid blijkt niet in alle gevallen toereikend. Zo werden in Nieuwstadt explosieven gegooid naar een woning van een lid van een motorbendelid. Het bleek toen niet mogelijk de woning te sluiten omdat sprake moet zijn van verschillende soorten ernstige overlast.

Handgranaten die aan de deurknop gehangen worden of angst voor op handen zijnde liquidaties zijn zaken die een enorme druk op de buurt leggen. Uit angst voor agressie durven bewoners zich niet meer vrij te bewegen in hun eigen buurt. Met deze uitbreiding kunnen burgemeesters wel in actie komen als zoiets gebeurt. Dit was ook een wens van burgemeesters zelf. De Tweede en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel nog behandelen.

In het dossier Drugscriminaliteit van het CCV vind je een overzicht van alle relevante juridische uitspraken over de toepassing van artikel 13b Opiumwet. Deze wordt maandelijks bijgewerkt met de nieuwste uitspraken. De uitspraken gaan terug tot 2007. De uitspraken kunnen je helpen als je een dossier of bestuurlijke rapportage over drugscriminaliteit wilt opbouwen. Ook kun je aan de hand van de uitspraken toetsen of jouw zaak kans van slagen heeft bij de rechter.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid