Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Onderzoek: burgemeesters hebben online niet genoeg bevoegdheden

Burgemeesters hebben online niet genoeg bevoegdheden. Op straat kan een burgemeester maatregelen nemen tegen ordeverstoringen, online is dat veel moeilijker. Dit concluderen onderzoekers van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Voorbeelden waarbij burgemeesters met handen gebonden staan zijn volgens het onderzoek:

  • treitervloggers
  • oproepen voor massale feesten
  • online drugswinkels

Handhaven

Door de voorbeelden kunnen problemen ontstaan die razendsnel escaleren. Online heeft een burgemeester geen mogelijkheden om maatregelen te nemen om de openbare orde te handhaven. Zo staat beschreven in het onderzoek ‘Burgemeesters in cyberspace. Handhaving van de openbare orde door bestuurlijke maatregelen in een digitale wereld'. Het onderzoek is in opdracht van Programma Politie & Wetenschap uitgevoerd.

De onderzoekers maakten gebruik van:

  • een juridische bronnenanalyse van openbare ordebevoegdheden van burgemeesters
  • interviews met 33 experts en 14 burgemeesters

Volgens de onderzoekers zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. "Openbare-ordebevoegdheden van de burgemeester zijn niet goed toepasbaar in cyberspace. Dit komt deels doordat deze bevoegdheden zijn geschreven met een fysieke wereld in gedachte. Het gedrag van mensen in een sterk gedigitaliseerde maatschappij laat zich echter steeds moeilijker scheiden in een online en offline deel. In werkelijkheid zijn die 2 werkelijkheden daarvoor te sterk met elkaar verweven.”

Vrijheid van meningsuiting

De onderzoekers maken zich ook zorgen om de vrijheid van meningsuiting. "Preventief ingrijpen via het internet betekent in veel gevallen het aanpassen of verwijderen van berichten van mensen, terwijl de burgemeester daartoe niet bevoegd is." Daarnaast is het lastig om in te schatten wat de gevolgen op straat zijn van dreigende berichten. "Dat maakt de verantwoording bij een eventueel ingrijpen lastig."

Online bevoegdheden

De burgemeesters denken verschillend of ze online bevoegdheden zouden moeten krijgen om adequaat te kunnen optreden. "Sommigen willen geen bevoegdheden op het internet, omdat ze vinden dat burgemeesters zich verre van uitingen van burgers moeten houden en optreden door het Openbaar Ministerie (strafrecht) meer voor hand ligt. Anderen geven aan dat zij zich verantwoordelijk voelen voor de openbare orde binnen hun gemeente en dat online dreigingen binnen hun gemeente daar ook onder vallen."

Enkele burgemeesters geven de voorkeur aan verandering van wetgeving, waardoor ook online ingrijpen door burgemeesters mogelijk wordt gemaakt.

Wil jij meer weten over cybercrime en wat je ertegen kunt doen? Neem dan een kijkje in ons dossier Cybercrime.


© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid