Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Slachtoffer cybercrime: "Na de klik ging mijn scherm direct op zwart"

"De mail zag er zo echt uit. Na de klik ging mijn scherm direct op zwart. Al onze computerbestanden waren gegijzeld. Mijn autobedrijf lag plat.” Dit zei Arjen de Pee, eigenaar van Autobedrijf de Pee, tijdens een talkshow over cybercrime op 25 april. Deze werd georganiseerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in samenwerking met de Veiligheidsalliantie Rotterdam en de gemeente.

De talkshow had als thema cybercriminaliteit tv-presentator Kees van der Spek was host. Diverse ondernemers hoorden hoe ze kunnen voorkomen dat ze slachtoffer worden van ransomware, phishing en andere vormen van online oplichting.

Dat voorlichting hard nodig is blijkt uit de cijfers. Maar liefst 1 op de 5 ondernemers is slachtoffer van cybercrime. Ondernemers zijn vaak doelwit van cybercriminelen, omdat bij bedrijven meer geld te halen valt dan bij particulieren. Daarnaast hebben veel ondernemers weinig beveiligingsmaatregelen getroffen.

Cybercrime slachtoffer vertelt zijn verhaal

Ondernemer Arjen de Pee, eigenaar van Autobedrijf de Pee, is een van de slachtoffers van cybercrime en deed tijdens de talkshow zijn verhaal. Toen zijn bedrijf na cybercrime plat lag, zag hij met de handen in het haar. "Wij konden niet meer bij onze programma’s en documenten. Alleen als wij een flink bedrag in bitcoins zouden betalen, zouden de internetcriminelen onze gegevens weer vrijgeven."

Van zijn IT-adviseur kreeg hij het advies niet te betalen, want wie dat wel doet houdt deze vorm van criminaliteit in stand. Inmiddels heeft De Pee diverse beveiligingsmaatregelen getroffen, zoals een virusscanner en firewall. Daarnaast maakt hij dagelijks back-ups.

De talkshow werd afgesloten met een discussiepanel aan wie ondernemers inhoudelijke vragen konden stellen.

Op 19 mei organiseert het CCV met PVO Brabant-Zeeland en de lokale ondernemersverenigingen een bijeenkomst over Veiligheid en Cybercrime voor ondernemers in Zeeuws-Vlaanderen.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid