Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Secondant: Nut en noodzaak van een nieuw interventieteam

Tegen de achtergrond van morele paniek over moorden vanuit de georganiseerde misdaad, wordt een nieuw politieteam opgetuigd: het Multidisciplinair Interventieteam (MIT). Dat moet de aanpak van die criminaliteit verbeteren. Bert Berghuis heeft er zo zijn twijfels over in zijn nieuwe column in Secondant.

Invloed van de georganiseerde misdaad

De morele paniek over de invloed van de georganiseerde misdaad is duidelijk toegenomen. Zeker na de moorden in het Marengo-proces op personen die verbonden zijn aan de kroongetuige. Maar ook breder zijn er toenemende signalen over de omvang en de doorwerking van deze vorm van criminaliteit, vooral over de illegale drugshandel.

Verdienmodel

Het Strategisch Beraad Ondermijning luidde de noodklok en stelde een ‘Pact voor de Rechtsstaat’ voor. En er zijn recent honderden miljoenen extra uitgetrokken om daar tegenwicht tegen te bieden. Met een ‘integrale’ aanpak moet crimineel handelen meer worden bestraft, de gelegenheid voor crimineel handelen verkleind, en het verdienmodel minder aantrekkelijk gemaakt.

Speciaal team

Sinds april 2020 bestaat er een speciaal team waarin 6 diensten samenwerken in de strijd tegen ondermijning, het Multidisciplinair Interventieteam (MIT). Dat team moet criminele structuren en hun illegale bedrijfsprocessen in beeld brengen, opdat duidelijk is “waar en hoe het beste kan worden ingegrepen. Volgens Berghuis is het maar de vraag of de oprichting van het MIT gezien kan worden als een belangrijke stap in het realiseren van een meer effectieve bestrijding van de georganiseerde criminaliteit, zoals de regering meent.

Lees het hele artikel op Secondant

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid