Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Zorgen over stijgend aantal overvallen op maaltijdbezorgers

Heb je een vraag?
Neem contact op met

Colin Voetee
06 10 447 801

Koninklijke Horeca Nederland, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), politie en bedrijven zijn bezorgd over het stijgende aantal overvallen op maaltijdbezorgers. Eind vorige week waren nog 3 jonge maaltijdbezorgers in Oss het doelwit van overvallers.

Psychische, lichamelijke en materiele schade

De buit was slechts wat wisselgeld. En dat terwijl de psychische, lichamelijke en materiële schade vaak groot is. De bestrijding van straatroof heeft voor de Taskforce Overvallen, onder leiding van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, dan ook hoge prioriteit.

Uit landelijke cijfers blijkt dat er in de eerste 10 maanden van 2018 in totaal 49 overvallen op maaltijdbezorgers waren. Dat zijn er meer dan in heel 2017. In dat jaar werden 37 maaltijdbezorgers overvallen. 

Maatregelen

Pizza-leverancier Domino’s nam in het verleden al maatregelen om het aantal berovingen op hun bezorgers terug te dringen:

  • bezorgers gaan met maximaal € 15 wisselgeld op pad
  • Domino's raadt bezorgers aan om waardevolle spullen als telefoons en sieraden thuis te laten
  • bezorgers hebben een GPS-tracker zodat het bedrijf weet waar ze zich bevinden

Deze maatregelen werpen hun vruchten af: het aantal overvallen daalde van 40 in 2010 naar 15 vorig jaar.

Zowel het CCV als KHN zien nog andere en meer mogelijke oplossingen. Zo adviseren ze de bedrijven die maaltijden bezorgen om de klanten niet contant af te laten rekenen. Dit kan door de bezorger uit te rusten met een pinapparaat of vooraf de online-bestelling te laten betalen.

Proef met bodycams

Ook voert het CCV in Rotterdam en Amsterdam een proef uit waarbij pizzakoeriers worden uitgerust met een bodycam die overvallers moet afschrikken. Met een druk op de knop 'filmt' de bezorger een potentieel gevaarlijke situatie. Deze proef is gestart in overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens CCV-woordvoerder Colin Voetee (foto) zijn de eerste ervaringen zeer positief en wordt er overwogen om de bodycams op meerdere plekken in te zetten. Voetee: "Het schrikt overvallers af. En daarmee bereiken we ons doel." 

Meer weten over dit onderwerp? Ga naar ons dossier aanpak overvallen